Hindiyi bir gece oncesinden cesitli baharatlarla hazirladigim suyun icinde dinlendirdim.
Hindiyi once temizleyip iyice yikadim.
Bunun icin 2 lt suyun icine
dilimlenmis 3 adet portakal
dilimlenmis 2 adet limon
7-8 adet ince dilim zencefil
1 kap seker
1 kap tuz
1 tam sarimsak, yataylamasina ikiye kesilmis (bir butun bas sarimsak)
3 adet defne yapragi
1 yemek kasigi karabiber tanesi
birkac yaprak taze kekik
2 yemek kasigi kuru kekik yapragi
ekleyip seker ve tuz eriyene kadar kaynattim. Hindiyi suyun altinda iyice yikadim. 6 lt kadar soguk suyu sogumus olan baharatli suyla karistirdim Hindi bu suyun icinde sabaha dek bekleyecek. (benim bu is icin buyuk bir kabim olmadigindan saglam bir posete koyup onu da duduklunun icine yerlestirip balkona cikardim)
Ertesi sabah yemekten en az 4,5- 5 saat once hindiyi firina koymak gerekiyor. Ister icini doldurarak ister sade sekilde yavas yavas ve her yarim saatte bir ustu yaglanarak pisirilecek.
Ben icini Esra'nin tavsiyesiyle ekmek, kuru erik, adacayi ve cranberry ile doldurdum.. Isterseniz siz ic pilav hazirlayip hindiyi doldurabilirsiniz. Ama cok fazla dolmadigindan ona guvenip misafir sayiniza gore pilavinizi hazirlayin derim. Cunku icinden cikan kucuk bir tabagi ancak dolduruyor.
Kullandigim adacayi biraz fazla kactigindan lezzeti biraz agirdi ama tarifini ornek olmasi icin yine de vereyim. Mutlaka sizin denediginiz guzel tarifler vardir hindi firinlamayla ilgili, ayrica burada tariflerinizi ve onerilerinizi paylasirsaniz sevinirim...
Hindinin Ici Icin;
200 gr kadar dilimlenmis ve kurutulmus ekmek ici
1 yaprak adacayi (taze olmasi tercih sebebi ama ben kuru yapragi ufalayarak ekledim)
50 gr kadar minik dogranmis kuru erik
100 gr cranberry (karsiligi sanirim yaban mersini, ama illa olmasi gerekmiyor, kuru visne ya da sadece erik yeterli)
1 adet ufak dilimlenmis elma
1 sogan
1 adet sarimsak
tereyag, tuz ve biber
- Yemeklik dogranmis sogani ve sarimsagi bir yemek kasigi kadar tereyaginda kavurdum once. Sonra yaban mersinlerini, elmayi ve erikleri ekledim. Adacayini ve baharatini ekledim. Bu karisim soguduktan sonra ekmeklerle harmanladim ve cok fazla bastirmadan hindinin icini doldurdum..
Sos
2-3 yemek kasigi erimis tereyagina birkac damla limon suyu ve 1 tatli kasigi bali ekleyip karistirdim. Hindiyi bununla yagladim ve gogus kismi alta gelecek sekilde altina izgara yerlestirdigim firin tepsisine koydum. Uzerine yagli kagit orttukten sonra 180 C ye isitilmis firina yerlestirdim. 1 saat kadar sonra tekrar yagladim ve tepsinin yerini degistirdim, her yaninin ayni derecede pismesi icin. Hindinin pisme suresi kilosuna ve icinin doldurulmasina bagli olarak degisiyor. Kilo basina pisme suresi yaklasik yarim saat. Ama en iyisi,, et derecesi ile etin ic sicakligini olcmek. Ben 4 saat sonunda gereken ic sicakliga ulastim, yani en az 180 C'ye..
Hindinin yaninda Ozgul ablanin tarifiyle yabanmersini sosunu yaptim. Ayrica yine hindinin yaninda servis yapilan ve tarifini TV de gordugum sosuda denedim.
Bunun icin 1 kucuk adet yemeklik dogranmis sogani 1 dis sarimsakla kavurdum. Uzerine et suyu ekleyip bir sure kaynattim. 1 tatli kasigi kadar nisastayi cok az soguk suda eritip et suyuna ekledim. Yarim avuc kadar kavrulmus bademi ekledim, bir tasim kaynatip blender dan gecirdim..
Basta da belirttigim gibi ne bu guzelim hindiyi suslemeye, ne de guzel bir fotograf cekmeye vakit kalmadan masanin basindaydik..
Yanina meze olarak cig kofte, sarimsakli ve yogurtlu patlican salatasi, patates puresi, yabanmersini sosu, Esra'nin yaptigi icli pilav, mas fasulyeli salata ve bolca yesillik vardi..
Denemek isteyenlere simdiden kolayliklar diliyorum.. Deneyimlerinizi ve tariflerinizi paylasrisaniz sevinirim...
Afiyetle....